Search
Wednesday 21 August 2019
  • :
  • :

Бавно тичане(крос) или спринт?

Крос или спринт?Вероятно много от вас са си задавали въпроса – „Кой начин на тичане е по-добър? Бавното и дълго тичане, или кратките и бързи спринтове?“  В тази статия ще ви обясня разликите между двата вида тичане, и вие ще прецените кой от тях да изберете.

Бавно тичане – крос

Това е тичане с продължителност 20+ минути. При него се горят доста калории, и то е препоръчително за начинаещите и хора с наднормено тегло, тъй като натоварването в/у ставите е малко.

Бързо тичане – спринт

При спринтовете се горят много повече калории от колкото при бавното тичане (че то това е очевидно). Проблема при спринтовете обаче е, че спринтирайки вие натоварвате изключително много ставите си, и може да получите контузия, схващане или друг нежелан бонус към тренировката си ако не сте загрели добре.

Искам да отслабна по-бързо – ще тичам спринт..!

Това не е най-умното решение, което може да вземете! Дали ще тичате 30 минути крос, или ще правите 15-20 минути спринтове с почивки – крайният резултат от изгорени калории ще бъде приблизително един и същ. Така, че помислете преди да прибягвате към нова кардио програма.

Е добре, а кой начин да избера?

Ако тичате по-малко от 4-5 месеца се придържайте към бавното тичане.

Ако се чувствате вече напреднал и тичате редовно, може да разнообразите кардио тренировката си като включите спринтове към кроса.  Да речем – тичате 1-2 минути крос, правите 30 секунди спринт и отново продължавате с крос.

Друг вариант, който може да изберете е : Спринт->Ходене->Спринт->Ходене

Толкова за бавното и бързото тичане от мен. Ако имате въпроси пишете 1 коментар под статията :) Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...