Search
Wednesday 21 August 2019
  • :
  • :

Да избегнем застоя!

Тренирали сте дълго време, постигнали сте много, но напоследък не забелязвате прогрес? В тази статия ще научите как да избегнете застоя!

Проблема

След като сме тренирали известно време и сме направили определен прогрес стигаме момента когато просто не можем да покачим и грам мускулна маса и буквално не правим никакъв прогрес. А сега какво? Правим тренировката си по-дълга? …НЕ ! Трябва да натоварим телата си по различен начин, а това няма как да стане ако просто повтаряме същата тренировка ден след ден. Нашите тела перфектно се адаптират към стреса, който прилагаме върху тях и малко разнообразие може да има изключително голям и положителен ефект.
А каква точно промяна да направим ?

Дропсерий

Това е може би една от най-ефикасните техники за избягване на застоя .Дропсерийте могат да бъдат изпълнявани във фитнеса и у дома стига да имаме в наличност лост и достатъчно тежести.

Пример за дропсерия: Сгъване за бицепс
Взимате прав/крив лост. Слагате тежест която ви позволява да направите 10 повторения. След тези 10 повторения намаляте тежеста с 10-15% (толкова колкото ви трябва за да направите още 10 повторения) и без почивка правите още 10. След това повтаряте процесът като постепенно намаляте тежеста и без никаква почивка продължавате докато останете само с лоста в ръка.

Негативи

Още една ефективна техника за увеличаване на силата и измъкване от застоя. Пример за негативи : да кажем, че в нормалната ви тренировка правите бицепсово сгъване с дъмбел 12 кг и извършвате от 6 до 8 повторения максимум. Грабвате дъмбел, който ви позволява да направите 1-3 повторения(в случая около 20кг).Вдигате го максималния брой пъти с 1 ръка, било то и 1 път, след това с другата ръка си помагате да го вдигнете още няколко пъти като отпускате много бавно без помощ от втората ръка. Тази техника е изпитана и върши чудеса.

Вдигай тежко

Друга техника която ще разнообрази вашата тренировка.
Избирате си тежест, с която може да направите 2-5 повторения(бавни и чисти). Правите си обичайния брой серии, но с тези повторения.

Тренировка без почивка

Аз лично много харесвам тази тренировка. Напомпването е страшно и след нея мускулите ви просто ще гръмнат.
А ето и какво представлява тя:
Избирате си 2 упражнения за различни но близки мускулни групи, да речем бицепс и трицепс. Започвате да изпълнявате едното, след това другото и така 15 минути. След като времето изтече, почивате до 5 минути, избирате нови 2 упражнения за същите мускулни групи и ги правите още 15 минути. След такава тренировка мускулите просто отказват.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...