Search
Wednesday 21 August 2019
  • :
  • :

Инсулина и тренировките

ИнсулинКакво представлява инсулина ?

Инсулина е хормон произвеждан от панкреаса (задстомашната жлеза). Основната му функция е да нормализира нивата на кръвната захар, и по този начин той блокира процесите на разграждане (катаболните процеси) и активира процесите на изграждане (анаболните процеси).

Как да ‘командвам’ инсулина и неговите нива ?

Както казах, инсулина има функцията да нормализира нивата на кръвната захар. Той се влияе от приема на въглехидрати.По този начин – като настройвате приема си на въглехидрати, вие може лесно да променяте нивата на инсулин от ниски на високи и обратно.

Инсулина когато покачвате маса

Когато покачвате маса, вие трябва да приемате както повече протеин, така и повече въглехидрати. Когато храненето ви е с висок въглехидратен прием, тялото ви има достатъчен запас от енергия, която използва. По този начин няма шанс да се забавят или възпрепятстват процесите на растеж и изграждане на мускулна маса. Лошото в случая е, че не изразходваната енергия ще бъде превърната в мазнини.

Инсулина когато искате да изчистите мазнините

Ако ще отслабвате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да приемате по-малко въглехидрати. По този начин нивата на инсулин ще паднат,  катаболните процеси ще надделеят над анаболните и по този начин ще започне разграждане на мазнините. Ако обаче, отрежете много драстично въглехидратите или не приемате достатъчно протеин е възможно освен мазнините, тялото ви да започне да разгражда и мускулите. Но все пак помнете, че тялото ви е УМНО и не би разградило мускулна маса просто така !

Ето няколко съвета от мен, които ще ви помогнат да запазите мускулната си маса докато чистите и приемате по-малко въглехидрати.

1. Приемайте само сложни въглехидрати ! Никакви прости, т.е захари – (вафли, кроасани и абсолютно всички подобни храни )

2. Приемайте достатъчно количество протеин. Той ще помогне за запазването на мускулите ви.

3. Имайте едно „чийт“ хранене 1 път седмично. Това означава – кроасан, вафла или каквото ви душа иска.

Тук може да кажете – „Добре, горе казваш да не ям сладки неща, а пък сега казваш яж..??“

Да. Един път седмично ТРЯБВА да имате едно такова хранене. Това дори ще ви помогне в борбата с мазнините.

 

Толкова за инсулина от мен. Тази тема ми беше предложена във Фейсбук, така че ако искате да напиша статия по дадена тема, не се колебайте да ми пишете ! Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...