Search
Saturday 25 May 2019
  • :
  • :

Месо, риба и пилешко

Месни продукти

След като последната статия, в която ви написах няколко неща за бобовите и зърнените храни събра доста положителни отзиви, реших да ви напиша още една статия, която засяга месните продукти.

От всички видове меса, рибата е най-лесно смилаема, защото има ниско съдържание на мазнини и фибри. Следва пилешкото а другите видове месо са най-трудни за смилане. Рибата се преработва в стомаха за по-малко от 3 часа, докато за другите меса са необходими повече часове. Те са храни със сложен състав и високо съдържание на протеин, фибри и мазнини. Разграждането им може да се забави, ако се прибавят и други видове протеин и мазнини (например съдържащите се в сирената). Сиренето и питката на един чийзбургер например, добавят още протеин и скорбяла към и без това сложния процес на разграждане на говеждото месо в сандвича. Колкото повече протеин, въглехидрати и мазнини се смесват, толкова по-сложно става ястието. Зада осигурим възможно най-добро разграждане на храната със сложен състав, трябва да съчетаваме продукти от животински произход единствено със зеленчуци, като избягваме скорбялата и протеините от друг тип. Присъствието на множество видове протеини увеличава натоварването върху отделящата ензими система, а консумацията на прекалено голямо количество от съдържащите ги храни може да доведе до отпадналост, умора, подуване на корема и процеси на гниене в червата.

Надявам се статията да ви е била интересна. Ще чакам да ми пишете по 1 коментар под нея.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...