Search
Wednesday 29 November 2023
 • :
 • :

Съвети към миналото ми ‘аз’

Стаменов

 

Здравейте машини!

Няколко пъти съм попадал на статии с подобно заглавие и реших да напиша и аз една такава. Идеята на този тип статия е да дам съвети на старото си ‘аз’, (малкия 14 годишен Крситиян, който тепърва започва да тренира). В него е логично да се припознаят голяма част от читателтие на блога ми и респективно с това да си вземат забележки и да извлекът някой ценен урок от казаното. Предполагам, че в част от описанията ще откриете самия себе си, затова се надявам статията да ви е интересна.

1. Не обръщай чак такова внимание на тъпия сантиметър. Дали ръката ти е с 0,5см по-голяма от миналия месец или пък този път си я измерил малко по-малка няма никакво значение.
2. Тренирай си редовно и изобщо да не ти пука ако пропуснеш 1 тренировка седмично, поради една или друга причина. Не е нещо фатално и няма да има какъвто и да било негативен ефект върху теб.
3. По-често си позволявай да имаш чийт хранене. Все пак си човек, няма нужда да живееш в пълно ограничение.
4. Внимавай с големите тежести, тренирай разумно. По-добре е да не можеш да се похвалиш, че си бутнал 150лег от колкото да ти идват на свиждане в болницата или да  имаш увредени рамене стави цял живот.
5. Няма нужда да броиш калориите. Пък и да искаш е почти невъзможно това да бъде направено с точност.
6. Не обръщай внимание на хейтърите, винаги ще ги има и ще се опитват да ти пречат.
7. Ако ти трябва нещо да те ободри – пий кафе. Бустери и всякакъв вид енергийни напитки са в крайна сметка лоша алтернатива.
8. Не пренебрегвай мускулни групи.
9. Факта, че миналата седмица си бутнал с 10кг повече лег от днес няма никакво значение, напълно нормлано е да се случи.Дишай спокойно. Има и такива по-слаби дни.
10. Да смениш тренировка в залата с тренировка на лостовете или обратно не е грешка, напротив.
11. Приемай съвети само от хора, които са постигнали нещо, което ти допада.
12. Пий повече вода, тя е 70% от мускулите.
13. Не вярвай на списания и разни маркетингови трикове, които те приканват да купиш нещо, което ще ти осигури „650% повече мускулен растеж“ или нещо от сорта.
14. Всеки спорт и вид тренировки си имат цел. Уважавай всички поради факта, че се трудят -лостаджий,  фитнес маниаци, пауърлифтъри, мма и тн.
15. Фокусирай се главно на многоставни упражнения, не си губи времето да сгъваш за бицепс по 1 час.
16. Винаги, винаги, винаги загрявай !!! Изпускането на тия 10-15 минутки загрявка могат да ти костват много.
17. До целта се стига не като се бърза, а като не се спира!
18. Не очаквай бързи а реални резултати!
19. Ако да имаш хубаво тяло беше толкова лесно, като да си купите нещо от телешоп за 50лв, всички хора щяха да имат хубави тела.

 

20. Ако не качваш – яж повече, ако не сваляш – яж по-малко.

 

21. Клек и тяга са супер упражнения, ако ги правиш с разумни килограми и правилна форма.

 

22. Давай си почивка по-често.

 

23.  Експериментирай, пробвай нещата. Само с четене и теория не става.

 

24. По възможност тренирай с приятел, който е на твоето ниво. Тренировките ще са по-качествени и безопасни.

 

25. През годините ще има травми, тежки моменти, болници и все гадни работи – приемай ги като предизвикателства – не се отказвай, че иначе защо си го правил до тоя момент?

 

26. Не се вманиачавай – това, че днес си ял 5 пъти а не 6 няма значение.

 

27. Прогреса в началото идва много бързо, после се забавя а след това може и да спре. Това обаче не трябва да те отказва от тренировките!

 

И общо взето е това. 27 неща, с които ако бях наясно още в началото нещата щяха да вървят доста по-леко. Както се казва обаче, всеки ден се учим, така че дано поне съм помогнал на част от вас!

Ако статията ви е допаднала цъквайте LIKE & SHARE, че да достигне повече хора.

Очаквам коментарите ви.
Loading Facebook Comments ...

12 thoughts on “Съвети към миналото ми ‘аз’

 1. станимир

  Браво ! Много хубави и вярни съвети , събрани на 1 място. :)

  Reply
 2. Димитър

  Лошото е че, ако не ги е изпитал на гърба си тези неща, почти никой няма да ги приеме за вярни. Особено тези, които тепърва започват (уви 90 % от тях очакват да станат, като Арнолд за година, което е нормално, когато си зле осведомен и не си си патил. Иначе евала за статията, много е вярна и дано хората ги приемат тези неща и ги спазват

  Reply
 3. Мартин

  Евала братле за статията.Тренирам сериозно от около година(четейки твоя сайт) и резултатите са налице.На17 години съм и моят път тепърва започва и съм ти много благодарен, че отделяш време и помагаш. И последно нещото, което научих за тая година е, че има моменти на прогрес, но и такива на провал и разликата между тия дето успяват и тия дето се провалят е, че успелите продължават и след провала. Айде успех машини и само НАПРЕД И НАГОРЕ.

  Reply
 4. Stoyam

  Много добра статия за начинаещите! И ти казвам браво, затова че споделяш знанията си с другите момчета, които те първа навлизат в тази култура! :) И запомнете, ако ще правите тяга с много килограми, или клякане, винаги с колан!

  Reply
 5. Гошо

  „10. Да смениш тренировка в залата с тренировка на лостовете или обратно не е грешка, напротив.“
  А ако не искаме да ходим на зала (не ни влече този вид тренировка или нямаме възможности) може ли само да блъскаме на лостове и вкъщи ?

  Reply
 6. Цецо

  Брат, както каза припознах част от ме…! Мерси много :) Тренирам от около 5 месеца и от тогава следя и твоята страничка Facebook и сайтът ти! Научил сам много важни неща от теб и продължавам да уча още нови и нови работи :) Благодаря, че отделяш време за нас :) :)

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *