Search
Saturday 16 January 2021
 • :
 • :

Видове хипертрофия – Миофибриална и Саркоплазмена

Видове хипертрофияМускулната хипертрофия бива 2 вида. В тази статия ще ви напиша какво представляват тези 2 вида и как се постигат. Кратко, точно и ясно без да използвам разни термини от биологията, които биха направили текста скучен и неразбираем за по-голямата част от аудиторията ми.

Миофибриална

Миофибриалната хипертрофия представлява нарастване на мускулните влакна. Чрез нея без да се постига голям размер на мускулите може да увеличите многократно силата си. Този вид хипертрофия най-често се цели от хората трениращи бойни спортове, тъй като те често трябва да пазят килограмите си за определена категория.

Как се постига Миофибриална хипертрофия ?

Този вид хипертрофия се постига чрез тежки серии в рамките на 1-5 повторения и експлозивното им изпълнение.

Вторият вид хипертрофия е Саркоплазмената хипертрофия .

Саркоплазмена хипертрофия

Ако искате да изглеждате добре – да имате големи и оформени мускули – това е хипертрофията към която трябва да се стремите. Този вид хипертрофия се цели от бодибилдъри, фитнес модели и всички останали, които искат да имат красиви тела.

Как се постига Саркоплазмена хипертрофия ?

Със серии от 8-12 повторения. Методи като дроп серии, супер серии и други подобни подпомагат този вид хипертрофия. Тренирайки по този начин, силата ни може да се увеличи до определено ниво, след което да забележим, че изобщо не се увеличава.

Към кой вид хипертрофия да се стремя ?

Според вашите собствени цели изберете хипертрофията, която ще ви помогне да ги постигнете.

Лично аз смятам, че най-добрият начин за тренировка е като комбинирате двата вида хипертрофия. Може например първите 1-2 серии от всяко упражнение да ви бъдат тежки, а на следващите да преминете към по-лека тежест за 8-12 повторения.

Това беше от мене. Ако имате въпроси пишете 1 коментар под статията.
Loading Facebook Comments ...

5 thoughts on “Видове хипертрофия – Миофибриална и Саркоплазмена

 1. Ивакиса

  Добра статия , а има ли начин да да подобря своята издръжливост ?

  Reply
 2. Dragomir

  Добрем :),само едно не ми е ясно с програмата 5х5 увеличаваш силата си,но си и дигнал доста размерите си значи си получил и двете хипертрофий… а си правел 5 повторения :) Малко не сванах според мен в бойните спортове тренират екплозивностсе с 5 повторения а с повече,а в силовите като трибоя,щамгистите правят по 1-2 с много тежест :) Като съм гледал „Най-силният мъж на планетата“(предаване по евроспорт) точно това прявят :)
  А Ивакиса издражливост се постига(независимо в кое начинание(плуване тичане..) ) с постоянсво и продължителни тренировки:Пример с плуване-плуваш на максимум да речем 10 мин без да спираш следващият път ще плуваш да речем 12мин и така докато стигнеш 30 мин … така ставаш издръжлив :)
  Пс;Ако имам грешка поправете ме :)

  Reply
 3. Мартин

  Абе Стаменов аз гърдите ги тренирах с много кг. и малко повторения и за 4 месеца станаха много големи и релеф се появи.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *