Search
Wednesday 21 August 2019
  • :
  • :

Видове хипертрофия – Миофибриална и Саркоплазмена

Видове хипертрофияМускулната хипертрофия бива 2 вида. В тази статия ще ви напиша какво представляват тези 2 вида и как се постигат. Кратко, точно и ясно без да използвам разни термини от биологията, които биха направили текста скучен и неразбираем за по-голямата част от аудиторията ми.

Миофибриална

Миофибриалната хипертрофия представлява нарастване на мускулните влакна. Чрез нея без да се постига голям размер на мускулите може да увеличите многократно силата си. Този вид хипертрофия най-често се цели от хората трениращи бойни спортове, тъй като те често трябва да пазят килограмите си за определена категория.

Как се постига Миофибриална хипертрофия ?

Този вид хипертрофия се постига чрез тежки серии в рамките на 1-5 повторения и експлозивното им изпълнение.

Вторият вид хипертрофия е Саркоплазмената хипертрофия .

Саркоплазмена хипертрофия

Ако искате да изглеждате добре – да имате големи и оформени мускули – това е хипертрофията към която трябва да се стремите. Този вид хипертрофия се цели от бодибилдъри, фитнес модели и всички останали, които искат да имат красиви тела.

Как се постига Саркоплазмена хипертрофия ?

Със серии от 8-12 повторения. Методи като дроп серии, супер серии и други подобни подпомагат този вид хипертрофия. Тренирайки по този начин, силата ни може да се увеличи до определено ниво, след което да забележим, че изобщо не се увеличава.

Към кой вид хипертрофия да се стремя ?

Според вашите собствени цели изберете хипертрофията, която ще ви помогне да ги постигнете.

Лично аз смятам, че най-добрият начин за тренировка е като комбинирате двата вида хипертрофия. Може например първите 1-2 серии от всяко упражнение да ви бъдат тежки, а на следващите да преминете към по-лека тежест за 8-12 повторения.

Това беше от мене. Ако имате въпроси пишете 1 коментар под статията.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...