Search
Wednesday 21 August 2019
  • :
  • :

Всичко за кардио тренировките | Everything about cardio workouts

This post is also available in: English

В тази статия ще научите защо кардио тренировките задължително трябва да присъстват във вашата тренировъчна програма и също така кой вид кардио тренировка би бил най-добър за вас.
Какво представлява кардио тренировката

Думата кардио(cardio) идва от Английски език и е съкращение на Cardiovascular exercise.То представлява повишаване на сърдечната дейност за определен период от време и е по-важно за вашето здраве от вдигането на тежест.

Защо да правим кардио тренировки?

Има няколко причини:

  1. Да премахнете мазнините и да изглеждате по-добре.Искате плочки?Единствения начин да ги постигнете е като изчистите подкожните мазнини.
  2. Доказано е,че кардиото подобрява настроението и намалява депресията.
  3. Друг научно доказан факт е,че кардио тренировката намалява мозъчната умора с до 65%
  4. Да живеете по-здравословно.
  5. Защото свалянето само на няколко процента подкожни мазнини ви прави да изглеждате МНОГО по „мускулест“.

Кардио тренировиките ‘горят’ мускулна маса? ЛЪЖА

Много хора си държат на ГРЕШНОТО мнение,че кардио тренировките били ‘горяли’ мускулна маса-ДРУГ ПЪТ.

Загубата на мускулна маса се получава само заради неправилно съставен хранителен режим или недостиг на протеин в храненето ви.Така,че ако мислите да карате цял ден на 2 ябълки и да тичате по 5км с цел „чистене“-помислете пак!

Видове кардио

Има много видове кардио тренировки и не е от първостепенно значение коя от всички ще изберете.Важното е да я правите поне 4 пъти седмично.

Делят се основно на 2 вида:

1) Бавно и балансирано кардио

Тук спадат ходенето и бавното тичане.Продължителността му е от 45 до 60 минути с бавно и постоянно еднакво темпо.При този вид тренировка ставите са минимално натоварени и точно затова е добре да се изпълнява от хора с наднормено тегло.

2) Високо интензивно кардио

При този вид кардио вие горите повече калории от бавното тичане/ходене.Продължителността му е от 20 до 30 минути,но тук натоварването на ставите е много по-голямо.

А какво точно да избера?

Тук ще ви дам няколко алтернативни начина за кардио тренировка:

Колело

Карането на колело е страхотен начин за кардио тренировка било то във фитнеса или навън! Средно за 30 минути могат да бъдат изгорени от 250 до 500 kcal като разбира се това зависи от интензивността на каране.

Плуване

Плуването също е страшна кардио тренировка.То натоварва цялото тяло и за 30 минути могат да бъдат изгорени до 400 kcal.Ако имате възможност да го включите в седмичната си програма-направете го задължително!

Скачане на въже

Скачането на въже е друг страхотен начин за кардио тренировка,който лично аз много обичам :).То също като плуването натоварва цялото тяло.Освен това интересен факт е,че мъж 70кг може да изгаря до 14kcal на минута скачане!(Е наистина.. изисква се малко практика докато се научите как става,но след 1-2 дни тренировки ще стане!)

Тичане

Тичането си е най-известният кардио метод.В зависимост от неговата интензивност могат да бъдат изгорени около 300-400 калории за 30 минути.

Ходене

Най-леката форма на кардио,но въпреки това за 30 минути може да изгорите до 180 калории!

 

Това беше всичко за кардиото от мен,дано статията ви е била полезна.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...