Search
Saturday 13 July 2024
  • :
  • :

Анаболни Стероиди – всичко за тях

анаболни стероидиЗдравейте приятели, в днешната статия ще си поговорим малко повече за анаболните стероиди :) .

Какво представляват анаболните стероиди?

Анаболните стероиди са една от може би най-нашумелите теми в наши дни. Наред с  различните видове наркотици, те представляват ЗАБРАНЕНИ от закона синтетични вещества. Тяхното действие е свързано със засилването на мъжкият полов хормон – тестостерон и респективно с това с всичките първични и вторични мъжки белези (този ефект се нарича андрогенен). Тези вещества са били създадени с цел лекуване на различни болести като закъснял пубертет, изтощение и засилването на организма на хора, които имат нужда от това поради една или друга причина.

В последствие обаче, знаейки, че употребата на стероиди води до значително и бързо покачване на мускулна маса, спортуващите започват да прибягват към тях като системно злоупотребяват.

Начини на употреба

Медицинско предписани, анаболните стероиди се взимат в много малки дози. Обикновеният трениращ често злоупотребява взимайки дози, които са  от 20 до 100 пъти над нормалното.

Анаболните стероиди може да бъдат приемани под формата на таблетки или инжекционно.

Защо хората, които всъщност не се нуждаят от тях прибягват към тях въпреки всичко?

Както е всеобщо известно, в природата на човека е заложено да бъде мързелив. Малко са хората като мен, които имат постоянството, желанието и мотивацията да тренират без химии в продължение на години, въпреки че по едно време видимият прогрес почти спира. Всеки новак се цели към бързи резултати, с оптимално малко труд и затова по-голямата част от хората често прибягват до забранените стимуланти.

Проблема е, че в огромен процент от случайте, това са деца на под 18 години, които нямат абсолютно никаква нужда от допълнителна стимулация на техния тестостерон, тъй като през тези години нивата и без това са му много повишени.

Следващият проблем е чисто менталният. След като даден човек види бърз резултат – за месец-два качи около 10килограма, по-голямата част, от които са мускулна маса той не иска това да спира. При спирането на стимулантите, силата, енергията жизнеността и прогреса моментално спира, тъй като тялото е свикнало да тренира с този фалшив бонус. Обикновено в този случай, този човек или се отказва да тренира изобщо или отново посяга към стероидите и така се завърта в омагьосан кръг, които в последствие дава отражение на здравето и психиката на човека.

Последствия от използването на стероиди

Природата си знае нейното и не е хубаво човек да й се бърка. Нарушаването на хормоналният баланс в тялото, чрез използването на стероиди крие много и сериозни рискове за човешкото здраве. Човешкото тяло постоянно се стреми да държи някакъв баланс между тестостерона и останалите хормони. След като веднъж нарушите този баланс, вашето тяло се опитва отново да го създаде, като повиши нивото и на други хормони, включително женските.  Редовната употреба на стероиди води до загуба на ерекция, намалено количество сперма, оплешивяване, ако имате предразположеност към кожни болести може да се образува много тежко акне, женски гърди, които са познати като гинекомастия, засилено окосмяване по цялото тяло,  също така употребата на анаболни стероиди може да доведе до прекъсване на растежа на юношите,  хипертрофия или уголемяване на сърцето, което е много опасно и може да доведе до инфаркт в много по-ранна възраст, омазняване на кожата и повишена агресия.

На фона на всичко това, употребата на стероиди има и абстинентни показатели, които обикновено се показват след спирането на стероидният цикъл. Може да настъпи главоболие, променливо настроение, постоянна умора, загупа на апетит и прочие.

Призива ми към всички малки момчета е да тренират здраво и редовно, да се хранят с добра храна и да не тръгват по пътя на стероидите, защото рано или късно ще осъзнаят, че са направили огромна грешка.
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *