Search
Wednesday 12 May 2021
  • :
  • :

Диня – полезни свойства

Знаете ли всичко за този страхотен летен плод?

Диня

Произход

Динята е цитрусов плод.Съществуват над 1150 разновидности на динята, но само около 55 вида са подходящи за консумация. Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени.Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр.

Здравословни ползи

Динята съдържа големи количества  витамин Ц и бета каротин, който помага за защита срещу различни форми на рак, поради своите антиоксидантни свойства. Динята има и високо съдържание на калий, който помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Тя също е добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на рак на дебелото черво и ректума,освен това фибрите допринасят за чувство за ситост,което помага свалянето на подкожни мазнини. Семената на динята помагат за понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.90% от динята е вода.

Съдържание на 100грама диня:

– 0.61г белтъчини(протеини)

0.15г мазнини

смилаеми въглехидрати – 7.55г

желязо – 0.24,

фибри -0.4г

витамин Ц – 8.1г

30 калории

Забележете,че 100грама диня съдържат само 30 калории! Какъв по лесен начин да бъдем сити през летните месеци за сметка на толкова малко калории?

Извода от всичко написано по горе е-похапвайте диня колкото ви душа иска!
[ad#adhorizont]
Loading Facebook Comments ...

One thought on “Диня – полезни свойства

  1. Teodor Rusew

    Точно като краставицата тя съдържа 98$ вода много хубав зеленчук…Докато за динята това е много вкусен,сочен и полезен за лятото плод :) :)

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *