Search
Tuesday 18 June 2019
  • :
  • :

Млякото и неговите вълшебни свойства

В тази статия ще се запознаем с всички ползи от консумацията на мляко,и защо то трябва да присъства в храненето на всеки един човек.

Ползи от консумацията на мляко

Млякото и млечните продукти са най-богатият източник на лесноусвоим калций-минерал с основно значение за изграждането на костната маса и зъбите.Млякото съдържа и голямо количество пълноценни белтъци, фосфор и други минерали.Млякото е един от най-добрите хранителни източници на витамин В2 и мазнини.Освен това протеина в млякото е 50% казеин и 50% суроватъчен  което е страшна комбинация подходяща за употреба по всяко време.Също така млякото снабдява тялото ни с много аминокиселини които подпомагат пълноценното и по-бързо възстановяване.

Хранителна стойност на 100 грама/мл

Прясно мляко – 61 ккал

обезмаслено мляко – 36 ккал

овче прясно мляко – 117 ккал

кисело мляко 2% – 51 ккал

кисело мляко 3,6% – 65 ккал

кисело мляко 4,5% – 71 ккал (над 50% от калориите идват от мазнини,което директно премахва този вид мляко от хранителния ви режим ако имате за цел да се оформите.)

кашкавал от краве мляко – 388 ккал

кашкавал от овче мляко – 394 ккал

При млеката продавани на пазара е възможно да има разминаване,затова винаги поглеждайте етикета с хранителната стойност!

Избирайте внимателно

В зависимост от вашите цели – да покачите маса или да се изчистите трябва да подбирате различни млечни продукти.Ако сте в процес на чистене аз препоръчвам да консумирате обезмаслено мляко (0.1% масленост) Неговото съдържание на 100мл е 3.2г протеин 4.2г въглехидрати и 0.1% мазнини ! Ако пък искате да покачите телесно тегло,може да посегнете и към по високо масленото мляко.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...