Search
Saturday 25 May 2019
  • :
  • :

Бобови и зърнени храни – храносмилане

beans-bob-lesta-grahЗдравейте скъпи приятели! От доста време не съм пускал статии, за което ви се извинявам. Добрата новина обаче е, че с тази статия поставям началото на един нов тип статии, които ще бъдат доста по-образователни и интересни. Следете сайта и бъдете в час с най-новото!:)

В днешната статия ще ви говоря за бобовите, зърнените храни и храносмилането.

Тези 2 вида храни съдържат преди всичко скорбяла,но се считат и за богати на протеин. Времето за разграждане на бобовите и зърнените храни е от 2:30 до 3:30 часа, като може да варира в зависимост от количеството.

Съдържащите глутен храни, като пшеницата, ръжта, ечемика и овеса са причина за известни проблеми с храносмилането при хората, алергични към глутен. Глутенът е белият лепкав протеин, който служи като спойка за хляба. Всъщност, той е толкова добро лепило, че се използва като основна съставка на гипса и лепилата за тапети! Целтие зърна се смилат малко по-лесно в сравнение с приготвените от брашно продукти, отчасти защото глутена не играе роля на спойка, както при месенето на хляб. Зърнените храни, които не съдържат глутен – царевица, ориз,просо,елда,амарант  обикновено се смилат по-лесно, отколкото съдържащите глутен. От тях просото и елдата са най-леките  храни, с най-малка концентрация и се смилат най-бързо. Царевицата причинява някои алергии и е доста твърда храна. Амарантът е най-богат на протеини от всички зърнени храни и се смила много лесно. Кълновете на пшеницата – най-практичното растение за отглеждане на кълнове – са по-лесни за смилане от пшеничните зърна и съдържат по-малко глутен. При израстването на кълнове скорбялата в зърната се преобразува напълно достатъчно, за да позволи консумирането им в сурово състояние, макар и само в малки количества. Меката пшеница, употребявана обикновено за сладкиши, съдържа по-малко глутен и протеини и се смила по-лесно от хлебната пшеница. Покълналата мека пшеница е „разградена“ предварително в достатъчна степен, за да се яде сурова, но в ограничени количества. По принцип за смилането на бобовите храни е необходимо повече време, отколкото за зърнените. Бобовите култури съдържат около 10% повече протеин. При соята протеините могат да стигнат до 40% , докато в амаранта и пшеницата те са 20%. Поради тази причина, бобовите храни се смятат за солиден източник на протеин, но все пак основната им съставка си остава скорбялата. Грахът се смила най-лесно от всички бобови храни. Прясно набран или покълнал, той може да се консумира суров в умерени количества. Лещата, заедно с няколко вида боб също могат да се ядат в суров вид, след като са покълнали.

Нахутът и соята обаче са трудносмилаеми в сурово състояние, дори и когато са покълнали. Макар, че покълването съкращава времето, необходимо за варене, и разгражда скорбялата и протеините, това невинаги се получава. Известно е, че бобовите храни предизвикват отделяне на газове. Причината за това са трипсин инхибиторите и сложните захари в тях. Имайте в предвид, че варенето, покълването, кисненето във вода и изплакването намаляват действието на допринасящите за отделяне на газове фактори…

Надявам се статията да ви е била интересна. Очаквам коментарите ви!Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...