Search
Monday 21 October 2019
  • :
  • :

Солта и щетите, които нанася на здравето

СолСолта, наричана още „бялата смърт“ и „тихият убиец“ е задължителна част от всяко едно типично българско хранене. Хората добавят допълнителна сол към салатите си, към всеки сандвич, всяка домашна гозба и абсолютно всичко, което приемат под формата на храна. Запитвали ли сте се обаче, дали тя наистина ни е нужна в тези количества и дали тези нейни други наименувания не са случайни?

Какво е оптималното и нужно количество сол?

Дневната потребност от сол е в порядъка на 1,5  до 2 грама. Това количество абсолютно безпроблемно се набява от храните и напитките, които употребяваме, което изключва нуждата от допълнително овкусяване на храната и приемане на още допълнителна сол. Натрият във физиологичният разтвор на кръвта е 0.9% и промяната на тази единица дори с една десета води до смърт. Затова човешкото тяло постоянно се бори с допълнително приетата сол и се опитва да я нормализира.

До какво води прекомерната употреба на сол?

Приемането на допълнителни и ненужни количества сол затруднява работата на бъбреците, води до високо кръвно налягане, респективно с това до коронарни и сърдечно съдови заболявания, задържа излишна вода, допринася за наднормено тегло, увеличава рискът за инсулт и натоварва излишно черният дроб.

Извода от всичко това е да си дадем малко по-голяма сметка за това какво приемаме всеки ден и да ограничим възможно най-много излишните и вредни неща.. :)

Надявам се статията да ви е била интересна. Ще се радвам ако изразите и вашето мнение с 1 коментар под нея.Казвам се Кристиян Стаменов, 20 годишен любител на спорта. Направих блога за да споделям знания и да помогна на възможно най-много хора в постигането на желаната от тях форма.


Loading Facebook Comments ...